
Zekanın Gelişimi Mümkün mü?
Zekâ Nedir?
Zekâ insanın düşünme, akıl yürütme, nesnel gerçekleri algılama, kavrama, yargılama ve sonuç çıkarma yeteneklerinin tümüdür.
Zekâ insanlarda özellikle “bilinç” oluşturacak kadar ilerlemiştir. İnsanlar zekâsı sayesinde gözlemler, öğrenir, uygular, adapte olur, sorun çözer. İnsan zekasının günümüzde 8 farklı türü olduğu bilim insanları tarafından ifade edilmektedir. 9. Tür olarak “Felsefi Zekâ” nın varlığı üzerine çalışmalar devam etmektedir.
Zekâ Gelişir mi?
Ücretsiz Zeka Gelişim Bulmacaları
Bu konuyu farklı sınıflarda ele almak sanırım en doğrusu olacaktır. Farklı sınıflardan kastedilen; çocuklar gençler ve bebeklerdir. İnsanın bu 3 dönemindeki zekâ gelişimi yöntemleri ve uygulamaları farklılık göstermektedir. Sonraki bloglarımızda bu konulardan detaylı olarak bahsedeceğiz.
Günümüzde kullandığımız rutinlerde temel zekâ olarak 2 farklı alanda çalışmalarımızı temellendirir, sonrasın da 6 farklı alanda yapılabilecek egzersizlerle bu yeteneklerimizi daha da etkili hale getiririz. Diğer yeteneklerimize temel oluşturan 2 yeteneğimiz ve bunları geliştirme konusunda ki uluslararası literatürlerde geçen tanımlardan bahsettik. Bu yeteneklerimizi parlatmak için ihtiyaç duyduğumuz diğer çalışmalar için bloglarımızı takip etmeye devam edin.
1- Dilsel-Sözel zekâ egzersiz yöntemleri
Bu yapıdaki zekâ türünü geliştirmenin en iyi yolu bolca bulmaca çözmektedir. Özellikle blog, hikâye, günlük vb. yazılar yazan, bolca kitap okuyan, okuduklarını hızlıca anlayabilen kişilerde dilsel-sözel zeka ön plandadır. Bu zekâ türü tahmin edilenin aksine fazlaca konuşarak değil, aktif dinleme, okuma, yüksek sesli okuma ve bulmaca çözümü gibi aktivitelerle gelişir.
-Blog, hikâye, günlük yazmak.
Dilsel yeteneklerinin gelişmesi için bolca blog, hikâye ve yazılar yazmanın büyük katkıları olmaktadır. Tabi sadece yazmak bu konudaki çalışma yöntemi olarak açıklamak doğru olmaz.
Yazdıklarını kendinizde okumalı, yazımda ve ifade de gördüğünüz hataları düzeltmeli, sonrasında bunu insanlarla paylaşarak ifade etmeye çalıştığınız ile anlaşılan fikirler arasındaki boşlukları kapatmaya çalışmalısınız. Elbette sadece yazmanında faydası olur ancak oto kontrol her zaman doğru çalışmayan bir mekanizma olması sebebi ile farklı insanlarla yazı aracılığı ile iletişime geçmek önemlidir.
-Aktif dinlemek, yüksek sesli okuma yapmak.
-Sözel gelişime uygun bulmacalar çözmek.
Benzeşim bulmacaları ÇÖZ
Hikâye bulmacaları ÇÖZ
2- Görsel Zekâ Egzersiz yöntemleri
Görsel zekâ; bir problemi zihinsel olarak boyutlandırma, kurgu ve kompozisyonları nesnel bir bütünlük oluşturacak şekilde bir araya getirebilme yeteneğidir.
Görsel zekanın ölçümlenebilmesi ya da ortaya çıkması için gerekli temel egzersizler;
Görsel hafıza
Desen tamamlama,
Perspektif,
Yansıma,
Gölge bulma, egzersizleridir.
Bu egzersizleri yapan çocuklarda görsel zekanın kendi potansiyeline ulaşması ve hatta gelişmesi çok daha hızlı olacaktır.
Görsel hafıza bulmacaları ÇÖZ
Bütünden parçaya bulmacaları ÇÖZ
Gölge bulma bulmacaları ÇÖZ
Yansıma bulmacaları ÇÖZ