Sıkça Sorulan Sorular
Bilişsel gelişim, insanların düşünme, öğrenme, problem çözme ve anlama sürecindeki değişimlerin incelenmesidir. Bu süreç, insanların zihinlerindeki bilgi, beceri ve anlayışlarının artması ve gelişmesiyle ilgilidir. Bilişsel gelişim süreci, insanların yaşlarına, çevrelerine, deneyimlerine ve genetik yapılarına bağlı olarak farklılık gösterir. Bu süreç, insanların bilişsel kapasitelerini geliştirmelerine yardımcı olur ve insanların hayatları boyunca karşılaştıkları problemleri çözmelerine, öğrenmelerine ve gelişmelerine yardımcı olur.
DEHB olarak da bilinen “Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu” çocukluk çağında en sık karşılaşılan psikiyatrik bozukluktur. Hiperaktivite belirtilerinin başında aşırı hareketlilik ve dürtüsellik gelmektedir. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu yalnızca çocuklarda değil gençlerde ve yetişkinlerde de görülebilen tedavisi mümkün bir hastalıktır.
Merak, çocukların dünyayı keşfetmek için ihtiyaç duydukları bir motivasyon kaynağıdır. Çocuklar, merak ettikleri konuları öğrenmek için elinden geleni yaparlar ve bu sayede bilgi ve deneyim kazanırlar. Merak, öğrenmenin temel taşıdır ve bu nedenle öğrenme sürecinin en önemli faktörlerinden biridir.
Öğrenme süreci, merakın uyandırılmasıyla başlar. Çocuklar, merak ettikleri bir şeyi öğrenmek istediklerinde, daha fazla bilgi edinmek için araştırmalar yaparlar. Bu sayede, öğrenme süreci başlar ve çocuklar yeni şeyler öğrenmeye başlarlar. Öğrenme sürecinde merak, çocukların öğrenme isteği ve motivasyonu için bir katalizör görevi görür.
Zeka gelişimi doğumla birlikte başlayan, teorik ve uygulamalı farklı alanlarda edinilen tecrübe ile gelişimine devam eden, en büyük atılımını ise birkaç farklı dönemde yapan bir olgudur. Bu bilgi ışığında zeka gelişimine bakıldığında çocukların 3-15 yaş arası en aktif öğrenme aktivitesinin olduğu bir dönem olarak dikkat çekmektedir.
IQ, farklı zihinsel yetenekleri değerlendirmek için hazırlanmış olan testlerle aynı yaş grubundaki kişilerin performanslarını karşılaştıran bir özel göstergedir (Brody, 1999). Zihinsel yaş ile takvim yaşı aynı olan bireyin IQ’su 100’dür. Bu değer ortalama zekâyı temsil etmektedir. Zihinsel yaşı takvim yaşından büyük olduğunda bu oran artmakta, altında kaldığında da azalmaktadır, dolayısıyla IQ puanı, ortalama değer olan 100’ün üzerine çıkmakta veya altında kalmaktadır (Sternberg ve Grigorenko, 2002).
6–16 yaş grubuna yönelik olarak bireylerin zihinsel performanslarını belirlemek amacıyla uygulanan bireysel bir zeka testidir. Bu test bireysel olarak uygulanan bir testtir. Uygulaması 1 – 1,5 saat sürmektedir.
Her alt testin soruları test yönergesine uygun bir şekilde çocuğa yöneltilir ve çocuktan sorulan soruları yanıtlaması istenir.
Bu testin tam açılımı National No-verbal Coginitve Ability Test (BNV) yani Ulusal Sözel Olmayan Bilişsel Yetenek Testi. Bu test Türkiye’yi kapsayan, ulusal geçerliliği olan ve SÖZEL OLMAYAN bir yetenek testidir. 4-13 yaş aralığındaki çocukların bilişsel yeteneklerinin gözlemlenmesi ile Türkiye’de geliştirilmiştir.
Testin geçerlilik analizleri Toni-3 Testi, Naglieri Sözel Olmayan Zeka Testi ve Renkli Prograsif Matrisler Testi kullanılarak yapılmıştır.
İlk yerli zeka testi ünvanına sahip Anadolu-Sak Zeka Ölçeği Anadolu Üniversitesi ve Millî Eğitim Bakanlığının iş birliğinde geliştirilmiştir. Genel zekâyı ve zekayı oluşturan ana bileşenleri objektif bir şekilde ölçen ASİS, 4-12 yaş aralığındaki çocuklara uygulanmaktadır. Çocukların en önemli gelişimi bu döneminde olduğu için zeka ölçümleri bu yaş aralığında yapılmaktadır. Uygulama süresi 25-45 dakika arasında değişmektedir.